2010 m. rugsėjo 28 d., antradienis


Hai girls,

Būsiu nepaklusni mergaitė ir rašysiu su savo susikurta koretele. Na, tokia jau aš...
Tai va. Kaip ir sakiau aktyvi nebūsiu. Norėčiau, bet man neišeina... Tad savo pažadą tęsiu. Tuo labiau, kad pirmadienis ir antradienis super sunkios dienos. Trečiadienis irgi. Tad ryt taip pat neparašysiu...

O dabar keliu savo keletą veltinukų. Tik keletą, nes dabar jau praėjo vėlimo manija, tad dar porą pasiliksiu kitam straipsniukui. Beje, labiausia aš mėgstu velti įvairiausias sages.



Čia pats pirmasis mano veltas darbelis. Sagė. Na, dvi sagės. Nors ir pirmos, bet manau, kas pakankamai geros.


Vėl sagė. Vynuogė. Kamuoliukus vėliau šlapiu būdu, maišiau spalvas. Kitką vėliau su adata.


Dar viena sagė. Šitą turbūt prasčiausia. Nors bent man taip atrodo... Bet ką padarysi. Visada būna pirmas kartas.

Naudodamasi įvairiais šaltiniais pamėginsiu jums daugiau papasakoti apie vėlimą. Tikiuosi sudominsiu ar bent jau kažkam padėsiu?






Veltinis veliamas iš vilnos pluošto, karšinio ar sluoksnos. Velti galima įvairiai: šlapiuoju būdu su karštu vandeniu ir muilu, arba sausuoju su specialiomis adatomis. kaip tik jums patinka! Veltinio techniką galime panaudoti aksesuarų, buities dekoro elementų, rankinių, drabužių, interjero akcentų, avalynės gamyboje. Žodžiu, viską galime nsivelti.

Vilnos rūšys:



karšinys (pluoštas purus, lyg karpyta vata) - labiau tinkantis sausam vėlimui;
sluoksna (pluoštas susuktas iš ilgų vilnos gijų) - labiau tinkantis šlapiajam vėlimui.



Nors galima puikiai nuvelti šlapiuoju vėlimu ir iš karšinio ir atvirkščiai.
ŠLAPIAS VĖLIMAS
Reikalingos priemonės:



Kelių spalvų vilnos pluoštas (150-200g.),
Keleto spalvų vilnonių siūlų gabaliukai (gali būti ardyti),



Bambukinė ar panaši staltiesėlė (geriau nedažytų pagaliukų – A3 - A4formato), arba kočėlas,
Polietileno plėvelė su oro burbuliukais (A3 formato),
Kaproninis (tankus sintetinis) audinys (A4 formato),
Indas vandeniui,
Muilo drožlės (geriausiai ūkiško),
Indas vandeniui užvirinti,
Virtuvinis frotinis rankšluostis,
Polietilenas stalui uždengti,
Darbo eiga:
Veltinio kompozicija (kilimėlis):
Stalą užtiesk polietilenu. Ant polietileno su oro burbuliukais pusės dėk vilną, klok ją sluoksniais po gabaliuką (4-5 sluoksnius), keisk pluošto kryptį. Paskutiniame sluoksnyje dėk spalvotą vilną, kurk norimą kompoziciją. Kompozicija dekoratyvi, tad nedėk daugiau penkių spalvų. Dabar gali kompoziciją papuošti ne tik spalvota vilna, bet ir vilnoniais siūlais. Užvirintame vandenyje ištirpink muilo drožles, vanduo viso darbo metu turi būti karštas. Ant kompozicijos dėk kaproninį audinį, užpilk vandens su muilu, kad visas darbas sušlaptų. Imk trinti rankomis iš viršaus (15 min.). Kad geriau susivektų gali padaryti katės nagiukus ir velti tiesiog nagus įrėmusi į polietileną. Dar sudrėkink, kaproną gali nuimti, polietileną perlenk pusiau, kad jis ir iš viršaus ir iš apačios dengtų darbą, tik jokiu būdu nelenk kompozicijos. Dar šiek tiek taip pavelk. Velk, vis apverčiant. Nuolat drėkink karštu vandeniu. Vandens perteklių nusausink frotiniu rankšluosčiu. Dėk viską ant bambukinio kilimėlio, stipriai susuk (suvyniojant kilimėlį), užrišk ir kočiok, kol veltinis visiškai susivels. Galima kartas nuo karto patikrinti. Kompozicija, ją suvėlus sumažėja trigubai, jos paviršius tampa lygus, be išsikišusių siūlų.
Veltinį reikia išskalauti šaltame vandenyje. Labai gerai išskalauk, kitaip jis smirdės ūkišku muilu. Išdžiovink.



Tokį veltinuką galima naudoti kaip akcentą interjerui papuošti, kaip detalę drabužiui, pagalvėlės užvalkalui aplikuoti…
Tokiu pat būdu veliamos rankinės, veltiniai, kepurės - tik jie veliami ant paruoštos formos (didesnės tris kartus už gaminio dydį).
Įvėlimas į audinį:
Įveliant į audinį darbo procesas išlieka toks pat, kaip veliant kompoziciją, tik vilna iš karto dėliojama ant natūralaus audinio (šilko, medvilnės ar lino), į kurį norime vilną įvelti.



Taip galima gaminti skraistes, skaras, audinį paltui kostiumėliui, interjero akcentus… Veliant galima padaryti ir ažūrinių ertmių (skylių).
Plokščio veltinio vėlimas:
Plokščią formą velk taip pat, kaip ir kilimėlį, tik nekurk piešinio iš spalvotos vilnos ir prieš veliant, paformuok veltinio kraštus. Tačiau galima suvelti didesnį vientisą plokščią veltinį ir jį karpyti pagal norimas formas.



Tokiu būdu gali pasidaryti papuošalų: vėrinių, sagių…
Gali iškirpti formą iš vidurio veltinio, pakeisti ją kitos spalvos tokia pačia forma (kerpama per du, skirtingų spalvų veltinius iš karto) ir dar šiek tiek pavėlus įvelk jas vieną į kitą.
Papuošalai iš rutuliukų.
Priemonės:



Vilna,
Muilas,



Karštas ir šaltas vanduo.
Vėlimas:
Iš vilnos pluošto formuok rutuliukus, šlapink karštame vandenyje, muiluok, suspausk, tarp pirštų, kad vilna tolygiai pasiskirstytų ir nesimatytų sujungimo linijų. Imk sukti tarp delnų. Kočiok tol, kol susiformuoja tiksli norima forma. Veltinukas suveltas tada, kai trigubai sumažėja ir sukietėja.



Veriant karolius ar apyrankę, prieš veltinuko formą patariu įverti po žvynelį - taip veltinuko forma nepakis, nesusispaus, nesideformuos ir papuošale neatsiras tuščios virvelės.
Spalvotų cilindrų vėlimas:
Iš spalvotos vilnos dedant skirtingų spalvų sluoksnius vieną ant kito padyk stačiakampę formą, ją sušlapink muiluotu karštu vandeniu, stipriai susuk į cilindrą (“dešrą“) ir kočiok ant lygaus paviršiaus. Kočiok nuolat šlapindama tol, kol veltinis susitrauks ir gerai sukietės (kitaip jis deformuosis ir minkštas netiks papuošalams verti). Suveltą cilindrą sukarpyk (ar supjaustyk aštriu peiliu) norimo dydžio gabaliukais. Sukarpius atsiveria spalvotas cilindro vidus.



Tokia forma labai tinka karoliams, apyrankėms, auskarams…
SAUSAS VĖLIMAS
Reikalingos priemonės:



Vėlimo adatos (specialios, būna trijų dydžių, skirtos pradžiai vėlimo, formos formavimui ir užbaigimui. Tačiau pradedantiesiems gali užtekti ir vienos, vidutinės adatos),
Paralono gabalas (gali būti kempinėlė) 3 cm storio,



Spalvota vilna.
Darbo eiga:



Iš vilnos formuok norimą darbą, trigubai didesnį, nei jis bus iš tikrųjų. Iš karto dedame spalvotą pluoštą. Pati forma bus koreguojama adatos pagalba. Viską dėk ant paralono ir imk badyti specialia adata. Pradžioje vilna velias viena į kitą lėtai, vėliau, kai pradeda veltis, galima pakoreguoti dirbinio formą, jei reikia pridėti daugiau vilnos ir vėl įvelti vieną į kitą. Kad ir kita veltinio pusė išliktų graži, kartais jį apverčiame ir paveliame iš blogosios pusės. Veltinį galima įvairiai formuoti, iškelti reljefą, daryti tūrines, apvalias ar plokščias formas. Darbas suveltas, kai tampa standus, nebesitempia, vilnos pluoštas nesipašo.
Šiuo vėlimo būdu lengvai galima išgauti norimą apimtinę formą, daryti suvenyrus, žaisliukus, papuošalus…



Tokiu būdu galima įvelti vilnos pluoštą ir į vilnonį audinį.
Yra dar vienas veltinio vėlimo būdas, kai gaminys numezgamas trigubai didesnis iš specialių veltinio siūlų (neverpta vilna), išskalbiamas skalbimo mašinoje karštame vandenyje. Išskalbtas gaminys susitraukia ir susivelia. Tokiu būdu gaminamos rankinės, liemenės…
Sumąsčiau tokį dalikėlį. Jei ką nors darysite iš vilnos, o gal jau turite nuvėlusios kokį darbelį? Tada jį nufotografuokite ir siųskit man į el. paštą: martyna.gaur@gmail.com. Lauksiu laiškučių!
Gerų jums kūrybinių mintelių ir gražaus rezultato!
Jei kas neaišku, klauskite komentaruose.

xxx
Martė.

7 komentarai:

Ieva rašė...

Labai fainas straipsnis :))
Vis neprisiruošiu nusipirkt adatos :)
Esu pasidarius kelis papuošaliukus, kai turėsiu laiko- nufotkinsiu :)
P.S. Faina kortelė.

Ieva rašė...

Beje, man kaip tik drugelis yra gražiausias :)

martyna rašė...

Ieva.
ačiū. malonu girdėti. nors didžioji dalis konstruota ir monstruota :D
oi. ji gi nebrangi tad greičiau ruoškis ir siųsk man savo darbelius.
ačiū ačiū. nusiunčiau Simonai pavyzdį be teksto, gal visos rašytojos su tokiom rašysim :)

matyt, mūsų skoniai skirias!

Vakarė rašė...

Kokia faina vynuoge (inlove)

BiškiGabrielė rašė...

Sveikutės, į ką galėčiau kreiptis, dėl rašymo į blogspot'ą? ;]

Simona rašė...

Sveika, kreipkis į mane, Simoną.
Kontaktai: Stardoll- simoniuke10; el.paštas- rankdarbiunamuciai@gmail.com

Ieva rašė...

Kaip tu pritvirtinai drugelio sparnelius prie karoliuku? :)